Eroja Suomen ja Maltan välillä

maaliskuuta 06, 2015

jee1

Tykkään hirveesti lukea postauksia missä verrataan Suomea eri maiden kanssa. On kiva tietää miten pienet ja suuret käytännön asiat eroavat eri maissa. Joten nyt kun täällä olen oleskellut kaksi kuukautta olen samalla kirjoitellut ylös näitä eroavaisuuksia.


 • Täällä kaikki ihmiset näyttää aika samanlaisilta. Johtuen tietenkin tummista piirteistä + moni nuori on tyyliltään samanlaisia. Hassua kun on tottunut Suomessa siihen, että kadulla saattaa kävellä vastaan jos jonkinäköistä porukkaa. Täällä harvoin näkee ihmisiä jotka ovat esim. "emoja" tai rokkareita.
 • Maltalla ei hirveästi ole mitään suuria supermarketteja mitä Suomessa löytyy joka kaupungista. Täällä on melkein joka kadunkulmassa pieni kauppa mistä voi (ainakin yrittää) löytää kaiken tarpeellisen. Pienellä tarkoitan siis oikeasti pientä n. R-kioskin kokoista ruokakauppaa.
 • Jatketaan samalla aiheella, eli koska täältä ei niitä supermarketteja löydy niin jokaiselle tuotteelle on oma kauppansa. Yksi kerta näin kolmikerroksisen jäätävän kokoisen kaupan jossa myytiin vain ja ainoastaan lamppuja.. Ja kaikki hygenia yms. tuotteet pitää ostaa apteekista tai Lidlistä! Onneksi täältä löytyy edes se.

 • jee2


 • Yksi hassu juttu mihin kiinnitin huomiota on se, että joka nurkasta löytyy "pastizzeria". Nimi tulee perinteisestä maltalaisesta herkusta pastizzista ja pastizzeria on siis pieni kioski mistä voit ostaa noita herkkuja, sekä pizzaa ja piirakoita jne. Ja noitahan ei ole hinnalla pilattu! Yksi pastizzi maksaa 30 senttiä ja pizzapala n. 1,50€.
 • Myös julkinen liikenne on halpaa. Koko päivän kestävä lippu on 1,50 ja kuukauden lippu 21€. Tätä mä tulen ikävöimään kun palaan Suomeen. 
 • No jos haluat täällä liikkua bussilla niin kannattaa varautua siihen, että kun bussi on täynnä niin se muuten on täynnä. Monta kertaa olen ollut bussissa, kun se on ollut päästä päähän ihan täynnä ja tilaa liikkumiselle ei ole juuri yhtään. Ensimmäinen kertani ruuhkabussissa oli aikamoinen kokemus tälläiselle perus suomalaiselle jota ahdistaa jos vierustoveri on liikaa kyljessä kiinni.

 • jee4


 • Toinen suurta hämmennystä aiheuttanut juttu oli se kun ensimmäistä kertaa ikinä vaihdoin poskipusut tuntemattoman ihmisen kanssa. Nyt olen siihen jo tottunut, mutta ei luoja kun ensimmäisen kerran tuntematon työntää huulensa sun poskelle... Vähän oli hölmistynyt olo sen jälkeen.
 • Kun saavuin Maltalle ihmettelin, että miksi ihmeessä autoillessa ihmiset tööttäilee koko ajan. Sain kuulla, että se on heidän tapa tervehtiä ja ensimmäisinä viikkoina tuli pari kertaa hypättyä ilmaan säikähdyksestä.
 • Joka aamu roskapussit viedään kadulle josta roskakuski käy ne sitten keräämässä pois.

 • jee3
  © Chuck


 • Jos haluat käydä ihanan lämpimässä suihkussa, pitää muistaa laittaa boileri päälle. Ai että mä ikävöin sitä, että voin mennä suihkuun silloin kun huvittaa!
 • Ihmiset on todella mukavia ja lämpimiä ihmisiä, mutta asiakaspalvelu on vähän toisenlaista. Suomessa olen tottunut siihen, että asiakaspalvelu sujuu ja sulle hymyillään kun saavut kauppaan ja kadulla näät ihmisiä naama rutussa. Täällä se menee taas toisinpäin ainakin oman kokemuksen mukaan.

 • jee6

  Tällästä täällä! Mites siellä Suomessa? :-)

  You Might Also Like

  8 kommenttia

  1. Hui kun oot ollu siellä jo kauan, en oo yhtään tajunnu. Ja kohta oot jo takasin! <3

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Aika menee niiin nopeaa! Vielä pari kuukautta lisää niin oon jo kotona :o ♥

    Poista
  2. Mäkin rakastan lukee näitä tämösiä kulttuurierojuttuja! Maltassa ja Italiassa on varmaan aika paljon samaa, mut onneks täältä sentään löytyy supermarketteja haha :D

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Malta on saanut paljon vaikutteita Italiasta kun ne on niin lähellä toisiaan, mutta tosiaan tää on niin pienen pieni maa ettei edes supermarketteja löydy..:-D Ainakaan mitään prisman tasoisia!

    Poista
  3. Hyvia havaintoja olet tehnyt, pari kommenttia!

   Maltalla on myos moderneja supermarketteja, ihan Prisman luokkaa. Loytyy kaikkea! Pavi Qormissa on mun suosikki numero 1

   Asiakaspalvelu riippuu paljon paikasta. Turistipaikoissa palvelu ei valttamatta ole ystavallisyyden huippua, mutta pienemmissa paikoissa on. Mina en ole saanut huonoa palvelua kuin alle kymmenessa paikassa ja niinpa niissa kayniti on loppunut alkuunsa.

   Parasta taalla on maltalaisten ystavallisyys ja ulospainsuuntautuneisuus. Ihmiset tervehtii toisiaan ja busseissa syntyy mielenkiintoisia keskusteluja - jopa ruuhkabusseissa.

   Nauti loppuajasta! Olen varma, etta viela joskus palaat Maltalle. Tama saari vie mukanaan!

   Siru

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Ainiin Pavin unohdin! Siellä en tosin ole käynyt, joten en tiedä millainen se on. "Huonot" asiakaspalvelukokemukset on tapahtuneet vähän isommissa ketjuliikkeissä, ei niinkään pienissä paikoissa. Rakastan myös maltalaisten ystävällisyyttä! Sitä tulee ikävä, kun palaan Suomeen.
    Kiitoksia, varmasti aion joskus palata takaisin. :-)

    Poista
  4. Pääsit mukaan mun linkkaa blogisi- postaukseen! <3 http://viiskyttieta.blogspot.fi/2015/03/linkkaa-blogisi-suosikit-top-4.html

   VastaaPoista

  Subscribe